A tai chi alkalmazása

Egy mondás szerint: ”A külső stílusok kívülről haladnak befelé, míg a belső stílusok belülről kifelé. Habár a megközelítés módja eltérő, a végső cél ugyanaz.”

A kínai harcművészetekben bár megkülönböztetjük a külső és belső stílusokat, valójában mindegyikük ugyanazon gyökerekből ered. Belső stílus lévén a tai chi chuan során elsősorban a chi fejlesztésére helyeződik a hangsúly, hiszen ez a stílus gyökere és alapja.

A chi fejlesztése és akadálymentes áramoltatása érdekében a testnek nyugodtnak, a léleknek pedig fókuszáltnak kell lennie. Amikor már a chi bőséges és energiával tudja feltölteni a testet, az erő hatékonyabban tud áramolni, melynek a küzdelemben fontos szerepe van.

Részletesebben kifejtve a tai chi chuan (taj ji quan) tanulása során a legelső lépés a test szabályozása, azaz a mozdulatok megfelelő elsajátítása mellett fontos a test és az elme ellazítása. A megfelelő lazításnak köszönhetően testünkben automatikusan elkezd áramolni a chi, azaz a belső energia, mely harc közbeni alkalmazása mellett az egészség fenntartásában és betegségek gyógyításában is fontos szerepet játszik.

Ha már a test szabályozása megfelelő, figyelmünket a légzés szabályozására kell fordítanunk, ugyanis légzésünk tempója, mélysége és minősége is hatással van az energiatestünkre. Ezért is fontos, hogy a tai chi chuan gyakorlása közben megtanuljuk a helyes, mély légzést.

A chi szabályozásával, miután elménk és testünk megfelelően laza és légzésünk helyes, a chi-t bárhová el tudjuk vezetni testünkben. Egészségügyi alkalmazása során pedig a chi-t elménk segítségével vezetni tudjuk a Kis és a Nagy Égi Körön.

A tai chi chuan megfelelő és kitartó gyakorlása során utolsó szakasz a szellem irányítása, mely során a megvilágosodás érdekében a chi segítségével a szellem kiléptethető és így az újjászületés szabályozható.