A tai chi története

Filozófiai szempontból a tai chi (tai ji) gyökerei a taoizmusban találhatók.

A történések természetes áramlásában a működtető elv, mely az egész univerzumot irányítja, a Yin és Yang, a két ellentétes erő kölcsönhatása. A Yin a passzív, a Yang az aktív erő. A Yin és Yang dinamikus feszültségében minden dolog megtalálja saját természetét.

A legenda szerint a tai chi chuan létrejöttét a XIII. században, a Sung dinasztia alatt élt Zhang San-Feng-nek tulajdonítják, mert ő kapcsolta össze először a belső erőt a harci technikákkal. Az is lehet, hogy a stílus valójában a Wu Dan hegységbeli Shaolin templomban jött létre. A XVIII. században már biztosan létezett, mikor is egy Chen Chang-Xing nevű ember tanította a tai chi-t rokonainak és néhány kiválasztottnak.

Zhang San-Feng után a Tai Chi Chuan technikák az átörökítődések során két nagyobb stílusra, a déli és az északi stílusra bomlottak. Később Jiang Fa volt az, aki átadta tudását a Chen családna. A Chen tai chi chuan ezután 14 generáción át öröklődött és Régi és Új stílusra oszlott. A Régi stílust Chen Chang-Xing vitte tovább, az Újat pedig Chen You-Ben hozta létre. Chen Chang-Xing, a Régi stílus örököse igen szűk körnek, elsősorban a Chen család tagjainak adta tovább tudását. Ugyanakkor a családon kívül is, Yang Lu-Chan-nak is továbbadta tudását, akinek unokái révén, Yang Chen-Fu nevéhez köthető tai chi chuan stílus ágának népszerű neve a Yang stílus, valamint ő véglegesítette a 108 lépéses formagyakorlatot.

A chi és a chi kung

A chi (qi) kifejezés levegőt, lélegzetet jelent, de ennél szélesebb és általánosabb értelemmel bír. Nemcsak az emberi testben keringő energiát jelenti, hanem vonatkozhat az egyetemes energia típusára, ennek megnyilvánulására, vagy állapotának kifejezésére is.
A chi az energia, vagy természeti erő, amely betölti a világegyetemet. A kínaiak felfogása szerint három nagy erő létezett a világegyetemben, ezek az Ég, a Föld és az Ember, melyek mindegyike ugyanannak az energiának a különböző megjelenési formái.A három közül a legfontosabb és legerősebb az Égi chi, amely az univerzum égi testei által (mint a nap, hold, gravitáció) a Földre kifejtett erőkből áll össze. Az ősi időkben a kínaiak úgy hitték, hogy az időjárást is az Égi chi irányítja, így ha fújt a szél, esett az eső, vagy egyéb természeti katasztrófák történtek, az azért volt, hogy az Égi chi ismét egyensúlyba kerülhessen.

A Földi chi az Égi chi hatása és irányítása alatt áll, így például, eső nélkül elpusztulnak a növények, ám ha sok eső esik, a folyók megáradnak, ezzel is hatást fejt ki rájuk. Amikor a Föld chi-je egyensúlyban van, a rajta élő élőlények egészségesen fejlődnek.

Minden természetes dolog, beleértve az embert és az Emberi chi-t is, az Égi és a Földi chi által jön létre, és azok határozzák meg. A Földi chi-n belül minden egyénnek és élőlénynek megvan a maga chi mezője, ami mindig egyensúlyra törekszik, ám ha elveszti ezt az egyensúlyát, akkor megbetegedhet és elpusztulhat.

A kínaiak e három erő közül a legtöbbet az egészséggel és hosszú élettel kapcsolatban az Emberi chi-vel, és annak vizsgálatával foglalkoztak, így ha ma a chi-ről beszélnek, általában az emberi testben áramló chi-t értik alatta.

A chi és az egészség

A kínai gyógyászat felfogása szerint minden egyes belső szervünknek bizonyos mennyiségű chi-re, azaz energiára van szüksége ahhoz, hogy megfelelően működjön. Ezt a bennünk lévő energiát gondolataink, érzéseink, tevékenységeink, az elfogyasztott étel és belélegzett levegő minősége, életstílusunk és bennünket körülvevő környezet mind befolyásolja.

A kínaiak felfedezték, hogy az emberi testben 12 fő, vagy elsődleges, és 8 másodlagos vezeték van, melyeken keresztül a chi áramlik. A 12 fővezeték a végtagokat – kéz- és lábujjakat – a belső szervekkel kötik össze, míg a 8 másodlagos vezeték a testünkben lévő chi eloszlását és keringését szabályozza.

Ha valaki beteg, akkor a chi szintje túl magas (yang), vagy túl alacsony (yin). A chi áramlásának helyreállításához egy kínai orvos vagy gyógynövényeket ír fel, vagy akupunktúrás kezelést javasol. Ezek mellett egy másik lehetőség bizonyos fizikális és mentális gyakorlatok végzése a chi-áramlás beállítására, ez pedig a chi kung.

A chi kung / qi kung a chi fejlesztésének módszertana. Több száz féle chi kung-ot ismerünk, melyeket akár a céljuk alapján is csoportosíthatunk: vallási, orvosi, harcművészeti, stb. Az orvosi chi kung célja az élet meghosszabbítása, illetve az adott egészségügyi problémák energiaszintű kezelése. A harcművészetekben a chi kung gyakorlói rájöttek arra, hogy nem csak testedzést kell gyakorolniuk, hanem a belső alapok felépítését is, melynek része az elme trenírozása, a magas szintű szellemi összpontosítással végzett belső gyakorlatok. Másik célja a harci készségek magasabb szintre fejlesztése, Az izmok növelésével szemben fokozni a chi áramlását, mely révén energiával tölti fel a testét és aktivizálja az elméjét a tai chi gyakorlója.

Tai chi chuan

Kína egyik legősibb harcművészeti ága a tai chi chuan (taj ji quan) igen elterjedt Európában és Magyarországon egyaránt egészségügyi és stresszoldó hatása miatt. Mivel a test és a szellem edzése egy hosszú, lassú folyamat, így a tai chi chuan gyakorlását bárki nemtől és kortól függetlenül el tudja kezdeni.

A tai chi chuan rendszere a chi zavartalan áramlására épül, gyakorlása jó egészséghez vezet – segíti a test helyes tartását és lazítását, a koordináció javítását, a koncentráció fenntartását, valamint szabad utat nyit az energiának, aktivizálja, folytonossá teszi keringését az egész testben. A megerősödött energiaáramlás erősíti a vérkeringést is – csökken a feszültség a belső szervekben.

A tai chi meditációkat, formagyakorlatokat, a belső erő használatát, a helyes légzéstechnikát és a szabadharcot foglalja  magába. A meditációk közül gyakorolják mind az ülő, hagyományos meditációkat csakúgy, mint a forma végrehajtása közben kivitelezett meditációkat is. A formagyakorlatok közül említést érdemel a létező leghosszabb és legtöbb technikai elemet magában foglaló pusztakezes formagyakorlat, néhány fegyveres és páros küzdelmi forma. A belső erő használata a chi-nek, azaz az életenergia használatának képességét jelenti, helyes mélylégzéses légzéstechnika elsajátítása mellett. A szabadharcban az említett technikai elemek csak hosszú, gyakorlással eltelt idő után jelennek meg.

Tai chi alkalmazása

Egy mondás szerint: ”A külső stílusok kívülről haladnak befelé, míg a belső stílusok belülről kifelé. Habár a megközelítés módja eltérő, a végső cél ugyanaz.”

A kínai harcművészetekben bár megkülönböztetjük a külső és belső stílusokat, valójában mindegyikük ugyanazon gyökerekből ered. Belső stílus lévén a tai chi chuan során elsősorban a chi fejlesztésére helyeződik a hangsúly, hiszen ez a stílus gyökere és alapja.

A chi fejlesztése és akadálymentes áramoltatása érdekében a testnek nyugodtnak, a léleknek pedig fókuszáltnak kell lennie. Amikor már a chi bőséges és energiával tudja feltölteni a testet, az erő hatékonyabban tud megnyilvánulni, melynek a küzdelemben fontos szerepe van.

Részletesebben kifejtve a tai chi chuan (taj ji quan) tanulása során a legelső lépés a test szabályozása, azaz a mozdulatok megfelelő elsajátítása mellett fontos a test és az elme ellazítása. A megfelelő lazításnak köszönhetően testünkben automatikusan elkezd áramolni a chi, azaz a belső energia, mely harc közbeni alkalmazása mellett az egészség fenntartásában és betegségek gyógyításában is fontos szerepet játszik.
Ha már a test szabályozása megfelelő, figyelmünket a légzés szabályozására kell fordítanunk, ugyanis légzésünk tempója, mélysége és minősége is hatással van az energiatestünkre. Ezért is fontos, hogy a tai chi chuan gyakorlása közben megtanuljuk a helyes, mély légzést.

A chi szabályozásával, miután elménk és testünk megfelelően laza és légzésünk helyes, a chi-t bárhová el tudjuk vezetni testünkben. Egészségügyi alkalmazása során pedig a chi-t elménk segítségével vezetni tudjuk a Kis és a Nagy Égi Körön.

A tai chi chuan megfelelő és kitartó gyakorlása során utolsó szakasz a szellem irányítása, mely során a megvilágosodás érdekében a chi segítségével a szellem kiléptethető és így az újjászületés szabályozható.

Tai chi fogalmak

A kínai fogalmaknak kantoni és mandarin átirata és jelentésük:

Chi/Qi: lélegzet, levegő

Chuan/Quan: ököl

Dan Tian/ Tan Tian: energia központ

Jing: robbanékony harci erő

Lao Jia Yi Lu: régi keret/forma első része(Chen stílus formagyakorlatának neve)

Li: függesztett erő, izomerő

Nei Qi: belső erő

Peng Jin: lökő erő

Spriális Jin: spirális, sodró erő

Tui Na: légző technika

Xin: szív, érzelem

Yi: elme, tudat

Yin Dao Shu: elme irányította folyamatok

Xin jia yi lu:új keret/forma második része (Chen stílus formagyakorlatának neve)